Na chalupe / Čo sa udialo / Bazový sirup a bazová šťava
Bazový sirup a bazová šťava
7. 6. 2012
Vyrobili sme si kopu bazového sirupu a bazovej šťavy.
Recept na bazový sirup:
Nazbierajte 40 kvetov bazy, bez vošiek a chrobákov. Najlepšie také, ktoré majú veľa peľu. Nechajte kvety stáť na tmavom mieste 24 hodín v 3 litroch vody. Sceďte a pridajte 3 kg kryštáľového cukru a jeden sáčok kyseliny citrónovej, alebo šťavu zo štyroch citrónov. Zohrejte na asi 50 stupňov, priebežne miešajte a nechajte odpariť vodu, až kým sirup nedosiahne sirupovú konzistenciu.
Druhá možnosť je normálne to prevariť. Sirup asi vydrží prevarený dlhšie, ale zas sa zabijú vitamíny a podobne.
Horúce nalejte do fliaš, zavrite a nechajte pomaly chladnúť na tmavom mieste. Pri pití rieďte s vodou, ako akýkoľvek iný sirup. :)
Recept na bazovú šťavu:
Bazová šťava je šumivý nápoj, ktorý sa priamo pije, teda neriedi.
Nazbierajte asi 10 kvetov bazy, opäť bez vošiek a chrobákov. Vo veľkom hrnci (aspoň 10 l) nechajte skaramelizovať 60 dkg cukru. Zalejte skaramelizovaný cukor 9 litrami vody, primiešajte 3 dkg kyseliny citrónovej a ďalších neskaramelizovaných 60 dkg cukru a dobre rozmiešajte.
Do veľkých zaváracích pohárov (napríklad 5 litrových) vložte bazové kvety (rozdelené v pomere, čiže pri päťlitrových pohároch 5 kvetov do každého) a nakrájaný umytý citrón. Zalejte namiešanou karamelovo-cukrovou vodou z veľkého hrnca. Prikryte gázou, alebo nejakou látkou, aby tam nenapadali rôzne veci a chrobáky.
Postavte na slnko a nechajte 5 dní stáť. Každý deň to treba raz pomiešať.
Šťava by mala začať bublinkovať a kvasiť. Výsledný produkt je náramne šumivý a osviežujúci. Ak šťava prekvasí, začne byť jemne alkoholická, čo je tiež super. :)
Prelejte do fliaš a uchovávajte v tme a chlade. Alebo rovno vypite. :)
:: späť