Na chalupe / Čo sa udialo / Púpavový med je síce trochu tekutejší, ale chutí tak ako má
Púpavový med je síce trochu tekutejší, ale chutí tak ako má
13. 5. 2012
S púpavovým medom nám pomáhali až dve rôzne skupiny ľudí, všetkým ďakujeme!
Najprv sme nazbierali približne tisíc púpavových kvetov do veľkého vajdlingu a koša.
Potom sme kvety opláchli, dali do hrnca, zaliali vodou a dali variť na dve hodiny. Malo sa to variť kratšie, ale tak to vyšlo, lebo som nesledovala čas. :) Púpav bol úplne plný hrniec na začiatku, a asi trištvrte hrnca na konci.
Na druhý deň nás prišla pozrieť druhá skupina návštevníkov, ktorá nám našťastie priniesla gázu, inak by sa nám púpavy veľmi zle filtrovali. :)
Scedený púpavový vývar, ktorého boli štyri litre, sme zvarili so štyrmi kilami cukru. Evidentne sme cukru mohli dať viac a variť to výrazne dlhšie, aby sa vyparilo viac vody, keďže výsledný med je skôr sirupovej konzistencie.
Každopádne, chutí a vonia výborne a už ho veselo používame do čaju aj pri varení!
Celý recept nájdete v predchádzajúcom príspevku o mede na tejto linke.
:: späť