Na chalupe / Čo sa udialo / Púpavový med je síce trochu tekutejší, ale chutí tak ako má

Púpavový med je síce trochu tekutejší, ale chutí tak ako má

Púpavový med je síce trochu tekutejší, ale chutí tak ako má

S púpavovým medom nám pomáhali až dve rôzne skupiny ľudí, všetkým ďakujeme!

Najprv sme nazbierali približne tisíc púpavových kvetov do veľkého vajdlingu a koša.

púpavy 

Potom sme kvety opláchli, dali do hrnca, zaliali vodou a dali variť na dve hodiny. Malo sa to variť kratšie, ale tak to vyšlo, lebo som nesledovala čas. :) Púpav bol úplne plný hrniec na začiatku, a asi trištvrte hrnca na konci.

varíme púpavy

Na druhý deň nás prišla pozrieť druhá skupina návštevníkov, ktorá nám našťastie priniesla gázu, inak by sa nám púpavy veľmi zle filtrovali. :)

Scedený púpavový vývar, ktorého boli štyri litre, sme zvarili so štyrmi kilami cukru. Evidentne sme cukru mohli dať viac a variť to výrazne dlhšie, aby sa vyparilo viac vody, keďže výsledný med je skôr sirupovej konzistencie.

Každopádne, chutí a vonia výborne a už ho veselo používame do čaju aj pri varení!

púpavový med

Celý recept nájdete v predchádzajúcom príspevku o mede na tejto linke.

:: späť