Na chalupe / Čo sa udialo / Veľké jarné varenie púpavového medu
Veľké jarné varenie púpavového medu
21. 4. 2012
Po príchode na chalupu nás dnes čakal takýto pohľad na humno posiate púpavami.
Je jasné, že nadišiel čas pustiť sa do výroby púpavového medu.
Všetci naši známi sú srdečne pozvaní! Na budúcu sobotu alebo nedeľu si môžete vyhradiť čas na pobyt u nás v záhrade, na varenie medu a na všeobecné veselie s tým spojené. Vezmite ratolesti, pomôžu nazbierať púpavové kvety.
Púpavý med je skvelá náhrada včelieho medu pre alergikov, a okrem toho je strašne dobrý, a relatívne lacný oproti skutočnému medu. Výborný je na sladenie do koláčov, do jogurtov, do indických jedál, do pečené kura alebo na výrobu štipľavých hrozienok (niektorí z vás vedia, o čom hovorím :)).
Zriedený funguje ako sirup na normálnu malinovku. Skrátka, lahoda.
Púpavový med sa robí dva dni, keďže púpavy sa lúhujú 24 hodín, takže môžete prísť na prvú alebo druhú fázu. V oboch prípadoch dostanete svoj rovný podiel vyprodukovaného medu.:)
Recept na púpavový med od maminky (citujem):
Ja som dala asi 400 až 500 kvetov púpavy bez stopiek (jemne opláchnutých) do hrnca, pridala dva nakrájané umyté citróny a zaliala 2 l vody.
Rozvarila som to, keď to začalo vrieť, tak treba variť ešte 15 minút. Nechať vychladnúť a stáť 24 hodín. Ak sa zmestí, dať do chladničky, inak zakryť a nechaj stáť.
Precediť cez gázu alebo husté sitko.
Potom pridať 2 kg cukru, variť asi pol hodinu silno, potom ešte pomaly až do zhustnutia, skoro 2 hodiny.
Potom horúce dať do pohárikov, zavrieť a prevrátiť na dekel asi na 10 minút a prevrátiť späť, nechať pomaly vychladnúť, fertig.
Ja to buď zakrývam utierkami alebo dám do deky, ako lekvár.
Tak teda ohláste sa, vážení občania, na veľké jarné varenie púpavového medu!
:: späť