Na chalupe / Čo sa udialo / Zber mrkvy a cibule na uskladnenie
Zber mrkvy a cibule na uskladnenie
2. 8. 2012
Cibuľa začína postupne dozrievať, takže tá, ktorá bola prvá sadená je už pripravená na zber. Mrkva by síce ešte mohla chvíľu rásť, ale keďže ju žerú pĺže (totie slimáky bez domčeka), tak ju začínam radšej postupne vyberať zo zeme.
Toto je asi štvrtina našej budúcej úrody cibule.
Nasadené máme dva druhy cibule, jednu takú skôr gulatú, druhá takú placatú, ako ufo (názvy odrôd takto z hlavy neviem). Táto teraz zozbieraná je prevažne z toho placatého druhu :), a väčšina vyrástla len taká stredná až malá veľkosť. Z tej guľatej je ešte väčšina v zemi, tie narástli celkom veľké, tak uvidíme, koľko jej bude na koniec.
Mrkva a petržlen
Mrkvu a petržlen som musela začať vyberať z nutnosti. Idem si tak po hriadke, kontrolujem ako mrkva pekne rastie, a zrazu pozriem, a vidím, že zo zeme trčia len listy, a pod listami diera. A mrkvy nikde.
Pozriem bližšie, a namiesto mrkvy v jamke stočený pĺžo (ilustračné foto). Normálne vyžerie celú mrkvu, v priebehu jedného dňa, a ešte k tomu začne zhora, takže hneď ako prvé oddelí listy od koreňa. Pozriem do každej hriadky, a všade rovnako, v jednej hriadke chýbal celý riadok mrkvy, v petržlene úplne rovnako.
Tak som tie riadky, v ktorých to bolo najhoršie, začala proste zbierať.
Tu je fotka napoli zožratej mrkvy:
Niektoré som umyla a zobrala domov na jedenie:
Skladovanie koreňovej zeleniny
Väčšinu som však uskladnila na jeseň a zimu.
Najprv som im otrhala listy, keďže inak by mrkva veľmi rýchlo zvedla (listy totiž aj po vybratí mrkvy zo zeme stále rastú).
Potom som mrkvy v rukaviciach ľahko očistila od hliny.
A potom som ich naukladala do debničky s vlhkým pieskom. Čistý piesok som kúpila v časovej tiesni Hornbachu, ale do budúcna budem chodiť niekam do kameňolomu.
Jednotlivé kusy by sa nemali dotýkať. Urobila som dve vrstvy mrkvy. Na spodok debničky (v mojom prípade papierovej krabice) ide vrstva piesku, potom rozložiť mrkvu, dať ďalšiu vrstvu piesku, na to druhú vrstvu mrkvy a vrchnú vrstvu piesku.
Piesok treba udržiavať počas skladovania vlhký a debnička uložená v chlade, najlepšie v pivnici. Mrkva tak zostane chrumkavá a čerstvá. Taká je teória, uvidíme až ju budem chcieť jesť o pár mesiacov. :)
:: späť